תוכנית בטיחות אש כשמה כן היא "בלשון העם" הגדרה למושג : "נספח תיאור אמצעים לבטיחות אש" שמופיע בתקנה 11 א' לתקנות התכנון והבניה.
התוכנית נבנית ע"י ממונה בטיחות אש.
במהלך העשורים האחרונים, יחד עם הממצאים המטרידים בנוגע לכמות הדליקות מדי שנה, הוכרה הבעייתיות שקיימת במבנים רבים, ועל אחת כמה וכמה במשרדים ובבתי עסק בהם יש ריכוז אוכלוסייה רב במבנה אחד או בבתי עסק בעלי סיכוני אש גבוהים או חומרים מסוכנים העלולים לגרום לדליקות. על כן, בשנת 2008 עודכנו תקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאים ואגרות), תש"ל-1970 (תיקון מספר 3). התקנה קבעה את הצורך בתוכנית בטיחות אש, בקיום נספח אמצעים, על מנת למזער את מספר הדליקות ולדאוג להיערכות מוקדמת לאירועי שריפה.
התקנה דורשת לבצע את לשון הנספח: "בעבור כל בניין, למעט בניין כמפורט בתקנת משנה (ב), יוגש נספח תיאור אמצעים לבטיחות אש שבו יפורטו הנתונים שלהלן, כולם או חלקם, ככל שהם נוגעים לבניין לפי תקנות אלה".
ממי ניתן לדרוש את התוכנית ?
בהוראות נציבות הכבאות בפרק 500 בהוראה 532 מפורטות ההוראות לביצוע: אופן הגשת נספח אמצעי בטיחות אש ומקרא אחיד, בו מפורטים אמצעי המילוט, כיבוי, גילוי וכו' כמקרא אחיד להצבתו על גבי התוכניות האדריכליות.
התוכנית מתפרשת על פני זמן נרחב ומספר רב של גורמים. ראשית, בעת תכנון המבנה והקמתו נדרש מהקבלן הבונה לתכנן פתחי אוורור ופתחי סינון עשן שיצמצמו נזקי שריפה אפשרית. שנית, יש לוודא בבניה כי קיימים מתחמי מילוט ונקודות אסטרטגיות, אליהם יוכלו לברוח העובדים בעתות שריפה או חירום.
לאחר שלב הבנייה נדרש להציב בכל מבנה מכשור ואבזור להתמודדות עם שריפה ומניעתו. כך, כל עסק על פי תנאים וקריטריונים שמגדירים מהו עסק, לדוגמא: להתקין גלאי עשן, זרנוקים לכיבוי שריפה ומטפי כיבוי בנקודות אסטרטגיות, הידרנטים להזרמת מים ועוד.
לאחר מכן, רצוי לכלול העסקת מומחים להכנת תוכנית בטיחות אש עבור עסק. תוכנית הבטיחות אמורה להוות קו מנחה עבור בעל עסק כיצד למנוע תקלות בטיחותית ואף להציל חיי אדם ולא להתקיים רק "לצורך האישור".
לאחר קבלת תוכנית הבטיחות, על בעל העסק לפעול לפיה ולהעביר את המידע הלאה לממונים תחתיו. עליו לשלוח את עובדיו להדרכות בטיחות באש, ולהגדיר כיצד ובאלו אמצעים הוא ייעזר על מנת לצמצם את הסיכוי לשריפה ולמזער פגיעות אפשריות בעת שריפה עתידית.
תוכנית בטיחות באש אינה דבר שיש להקל בו ראש ועל כל בעל עסק לנהוג בנושא זה בכובד ראש. התנהלות נכונה על פי תיק בטיחות באש תוכל להבטיח עבודה בסביבה בטוחה, ואף במקרים מסוימים הנחיה נכונה תוכל למנוע לחלוטין שריפות ולהציל חיים במידה ומתרחש אירוע שריפה.
ממונה בטיחות אש מוסמך מטעם חברת "אפקט הבטיחות" יבנה עבורכם תוכנית בטיחות אש מלאה.
אנו פועלים בכל רחבי הארץ צפון, מרכז, דרום: חיפה, טבריה, נתניה, תל אביב, רמת גן, רעננה, ירושלים, יהודה ושומרון, אשדוד, באר שבע, אילת, וכל היישובים הסמוכים.
שאלות נפוצות
מי רשאי לבנות תוכנית בטיחות אש ?
מי חייב לבנות תוכנית בטיחות אש ?
למי צריך להגיש את התוכנית ?
האם אתם נותנים שירות זה ?
באלו איזורים בארץ אתם פועלים ?
רישוי עסקים בתחום בטיחות האש בשל כמות השריפות הבלתי סבירה מדי שנה, המשרד לביטחון פנים ותחתיו הרשות לכבאות והצלה, קבעו מספר תקנות וחוקים שנועדו לקבוע מסגרת מחייבת עבור כל עסק,
שירותי ממונה בטיחות – מהו הרווח שלך בהתאם לתקנות ארגון הפיקוח על העבודה (ממונים על הבטיחות), תשנ"ו-1996 נדרש כל מפעל (מפעל : כהגדרתו בפקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], תש"ל-1970 )
תיק שטח במסגרת תקנות הכבאות כמופיע בהוראת נציבות כבאות ראשית מספר 503, עסקים מסוימים (המפורטים בנספח א' להוראה) נדרשים בהכנת תיק שטח : אולמות שמחה ששטחם המקורה עולה על 750