שם הרווח למכל המשמש לכיבוי שרפות הוא מַטָּף, ואולם שמו התקני הוא מַטְפֶּה.
את המונח מַטְפֶּה חידש ועד הלשון העברית במילון למונחי כבאות שיצא לאור בשנת תש"ז (1947) בשיתוף מרכז מכבי האש בארץ ישראל. המילה חודשה על פי המשמעות 'כיבוי' שיש לשורש טפ"י (או טפ"א) בשתי אחיותיה החשובות של העברית: הארמית והערבית. השורש הארמי טפ"י בא למשל בתרגום אונקלוס לפסוק "אֵשׁ תָּמִיד תּוּקַד עַל הַמִּזְבֵּחַ לֹא תִכְבֶּה" (ויקרא ו, ו) – המילים "לא תכבה" מתורגמות "לָא תִּטְפֵי". (מתוך האקדמיה ללשון העברית – ראה ערך מטף או מטפה)
מטפה הכיבוי נזכר בתקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), תש"ל-1970 בהקשר של מיקומי המטפה ביחס לסוג המבנה וכן לעיתים גם ישנה התייחסות לאופי המטפה.
ישנו הבדל בין תקנה לתקן. תקנה היא מסמך מחייב שתיקן השר הממונה הרלוונטי מכוח החוק, וזאת כיוון שקשה מאוד לתקן חוק קיים ואולם מאידך יותר קל רגולטורית לתקן תקנה מתוקף החוק.
לעומתו "תקן ישראלי" הנו מסמך שאותו חיברו במכון התקנים הישראלי וזאת לאחר חקר טכני והנדסי בנוגע למוצרים מסויימים או תהליכים מסויימים המתייחסים לתקנים דומים בעולם וכן על הוראות יצרן וכיו"ב.
לתחזוקה, בקרה, שילוט וסימון קיים תקן ישראלי שמספרו ת"י 129
תקן זה קובע כללי בקרה שוטפת וכללי תחזוקה של מטפים מיטלטלים (להלן: מטפים) במקום הימצאם. כמו כן קובע .התקן דרישות למילוי חוזר של המטפים.
בתקן זה מפורטים תהליכי הבדיקה שנדרש לבצע מבקר המטפים החודשי, מבקר המטפים השנתי ותחזוקאי המטפים
תקן ישראלי 129 חלק 2 מדבר בעיקרו על תיווי סימון ועגינה נכונים של המטפים בהיבט הבטיחותי, נראות וגישה נכונים ע"מ לאפשר שימוש ריאלי ומיטבי במטפי הכיבוי המיטלטלים בעת קרות אירוע.
וזה לשון תיאור התקן באתר מעון התקנים הישראלי "תקן זה דן בהתאמה של מטפים מיטלטלים לדרגת השרפה בהתקנתם ובסימונם.התקן חל על מטפים שחלים עליהם .תקנים ישראליים"
חברת "אפקט הבטיחות בע"מ" מספקת שירותי בקרה עליונה על עבודת החברות המתחזקות כדי לוודא שאכן עומדות בדרישות התקנים. ניתן גם להזמין אותנו להרצאה על בקרת מטפים ועמדות כיבוי ובהם להדריך את הנהלת הארגון ועובדיה לגילוי ליקויים מוקדם כדי לשמור על כשירות אמצעי הכיבוי.
שאלות נפוצות
אם אני רוצה שהעובדים שלי יבדקו בדיקה חודשית האם אתם יכולים להדריך אותם?
האם חברתנו יכולה לבצע בדיקת מטפים שנתית?
מה קורה אם המחוג נמצא בין הטווח הירוק לטווח הלבן?
ממונה בטיחות שהדריך במקום והסתכל על מצב המטפים כאשר היו לאחר בדיקת חברה מתחזקת, אמר ששווה לערוך בדיקה חיצונית "פיקוח עליון" מה הכוונה?